Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryż na mleku z rabarbarem

Ryż na mleku z rabarbarem

Rabarbar to prawdziwy rarytas, o którym warto sobie przypomnieć. Jego wyjątkowy smak potrafi działać zniewalająco na kubki smakowe największych smakoszy.

Składniki

  • Cukier – 180 g
  • Wanilia – 6 g
  • Maliny – 300 g
  • Mleko 3,2% – 1,4 l
  • Rabarbar – 600 g
  • Ryż długoziarnisty – 300 g
  • Skórka cytryny tarta – 1 łyżeczka
  • Sól – 2 szczypty
  • Śmietana 30% – 200 ml

Przygotowanie

Ubijamy schłodzoną śmietanę, ale z umiarem, żeby nie zrobić z niej masła. Przestawiamy ją do lodówki. Następnie w garnku gotujemy pokrojony rabarbar z cukrem, połową miąższu wanilii i wyskrobanymi połówkami lasek wanilii. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu, a po ok 3-4 minutach dodajemy również maliny. Zawartość garnka przelewamy do miski, usuwamy laski wanilii, a naczynie wstawiamy do lodówki.

Pozostałą wanilię mieszamy z mlekiem, cukrem i solą. Gotujemy razem z ryżem przez ok. 10 minut. Dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy jeszcze jakiś czas. Kiedy ryż przestygnie, dodajemy do niego bitą śmietanę. Całość mieszamy i przekładamy razem z rabarbarem do misek. Gotowe.

Powiązane posty