Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Wiele osób z pewnością ryżu nie kojarzy ze smakiem słodkim. Wystarczy jednak dodać składników, w których jest sporo cukru, aby uzyskać danie obiadowe, które na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom. Ten przepis jest do tego stopnia uwielbiany, że może wystąpić w roli nie tylko obiadu, ale także deseru. Wszystko dzięki jabłkom i śmietanie. 

Składniki: 

  • cukier waniliowy  
  • ryż  
  • 2 szklanki mleka  
  • 4 jajka  
  • cukier  
  • 1 kg jabłek antonówek 

Sposób przygotowania: 

Ryż płuczemy i wsypujemy do wrzącego mleka. Potem czekamy, aż całość się zagotuje. Następnie garnek wstawiamy do drugiego, ale większego z wrzącą wodą. Będziemy gotować pod przykryciem do momentu, aż ryż stanie się miękki. 

Teraz żółtka oddzielamy od białek, po czym ubijamy je z cukrem. Potem dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy. 

Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wsypujemy do niego tartą bułkę. Następnie umieszczamy połowę ryżu, a na górę kładziemy obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. (Jabłka należy przesypać cukrem waniliowym). 

Teraz jabłka przykrywamy resztą ryżu. Na górę dodajemy natomiast ubitą pianę (ubijamy ją z białek z dodatkiem cukru). 

W tym momencie naczynie żaroodporne można już wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Danie podajemy, póki jest ciepłe. 

Powiązane posty