Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka ryżowa po hiszpańsku

sałatka

Tego typu sałatki to potrawy uniwersalne. Mogą się sprawdzić jako dietetyczny poczęstunek, dodatek do grilla lub uzupełnienie menu na imprezę. Jeżeli porcja będzie większa, to taka sałatka ryżowa z kurczakiem napełni żołądek tak jak każdy pełnowartościowy obiad.

Składniki:

  • ryż
  • kurczak z grilla
  • sos sałatkowy włoski
  • 2 zielone papryki
  • pół kilograma pomidorów
  • 2 cebule
  • oliwki
  • 4 filety z sardeli
  • krewetki parzone
  • tuńczyk z puszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Do wrzącej osolonej wody wsypujemy ryż i gotujemy przez 15 minut.

Gdy już się zagotuje, wykorzystujemy ten czas na oczyszczenie i pokrojenie w paski papryki. Pomidory natomiast dzielimy na ósemki. Kurczaka oddzielamy od skóry i kości, a potem kroimy w kostkę.

Krewetki natomiast musimy przepłukać zimną wodą i odsączyć. To samo robimy z tuńczykiem. Cebulę natomiast kroimy w małą kostkę.

Filety z sardeli siekamy, a w misce mieszamy z odrobiną wody i oliwą sos sałatkowy. Następnie dodajemy do niego sardele.

Dorzucamy jeszcze składniki, które przygotowaliśmy wcześniej. Dodajemy również ryż i oliwki. Teraz wszystko razem mieszamy i doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny.

Na koniec sałatkę należy posypać natką pietruszki.

Powiązane posty