Lekka sałatka fattoush z kulkami sera labneh jest prosta do przygotowania. Potrzebujesz na to maksymalnie 20 minut. A smak? Ten jest rewelacyjny. Niesamowity aromat orzeźwiającej sałatki zachwyci każdego smakosza.
Składniki
- Chlebek pita – 5 szt.
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sałata rzymska – 1 szt.
- Ser labneh – 225 g
- Pomidor czerwony – 2 szt.
- Ogórek – 1 szt.
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Rzodkiewka – 80 g
- Mięta świeża – 1 garść
- Pesto – 2 łyżki
- Oregano suszone – 2 łyżki
- Sól – do smaku
- Pieprz czarny – do smaku
Dressing
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
Przygotowanie
Chlebki skropione oliwą i posypane solą podsmażamy na patelni. Następnie kroimy je w ćwiartki. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na dressing.
Kulki sera labneh wyciągamy z zalewy. Do osobnych miseczek przekładamy oregano i pesto. Kulki sera zanurzamy na przemian w oregano i pesto w taki sposób, żeby labneh pokrył się oboma składnikami. Następnie sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w półtalarki i wraz z sałatą i pomidorami przekładamy do salaterki.
Do salaterki dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Teraz uzupełniamy sałatkę o wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki dekorujemy listkami mięty.