Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka gyros w wersji pikantnej

Sałatka gyros w wersji pikantnej

Znakomita sałatka gyros z kurczakiem. Zna ją niemal każdy, a teraz możesz zaserwować ją w nieco innej postaci.

Składniki

  • piersi z kurczaka – 2 sztuki
  • ketchup – 4 łyżki
  • majonez – 4 łyżki
  • przyprawa do kurczaka – 2 łyżki
  • pomidory – 2 sztuki
  • ogórek – 1 sztuka
  • czerwona cebula – 2 sztuki
  • kapusta pekińska – 0.5 sztuki
  • kukurydza w puszce – 1 opakowanie
  • olej do smażenia – 3 łyżki

Przygotowanie

Pokrojoną w paski pierś z kurczaka posypujemy przyprawą. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy. W osobnej misce mieszamy ketchup z majonezem i 2 łyżkami wody. Teraz smażymy mięso przez kilka minut, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę ogórki i pomidory.

Na koniec układamy składniki w salaterce, tworząc wyraźnie oddzielające się warstwy. Każdą z nich polewamy sosem.

Powiązane posty