Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka kuskus z granatem

Sałatka kuskus z granatem

Bajeczne połączenie. Pełna zdrowia sałatka, która dzięki kuskusowi może stanowić również samodzielne danie.

Składniki:

  • Kuskus – 1/2 szklanki
  • Wrzący bulion – około 1/2 szklanki
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki i bazylia) – po 1 łyżce posiekanych
  • Rukola – 2 garście (50 g)
  • Orzeszki pini – 4 łyżki
  • Granat – 1/2
  • Czerwone winogrona – 10
  • Ser kozi – około 60 g
  • Tarty parmezan lub grana padano – kilka łyżek
  • Miodowy sos vingeret – gotowy

Przygotowanie

Kuskus wsypujemy do salaterki, zalewamy wrzącym bulionem w taki sposób, żeby zakrywał go na ok. 0,5 cm ponad powierzchnię ziaren. Odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie kuskus wchłonie bulion i stanie się sypki oraz miękki. Następnie mieszamy kaszę kuskus i doprawiamy ją solą oraz pieprzem.

Do salaterki dodajemy rukolę, zarumienione na patelni orzeszki pini, przekrojone na pół winogrona i wyłuskane ziarenka granatu. Wszystko łączymy z pokruszonym serem kozim oraz miodowym sosem vinegret. Na koniec wierzch sałatki posypujemy tartym parmezanem.

Powiązane posty