Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska, czyli prosty i zachwycający przepis kulinarny. Zdrowe danie na pięknie wyglądającym talerzu.

Składnik

  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa (plastry lub krojony)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g sera żółtego
  • 3 pełne łyżki majonezu
  • Sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Najpierw przekrawamy pora wzdłuż na pół i dokładnie opłukujemy. Następnie kroimy go ponownie wzdłuż na mniejsze części, a potem w poprzek na kawałeczki. Pora umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą wodą z czajnika.

Kolejno, na to samo sitko wykładamy i odsączamy kukurydzę. Przekładamy te składniki do większej miski, dodając pokrojonego ananasa.

Zawartość puszki z fasolką również wykładamy na sitko, przepłukujemy wodą, odsączamy i dodajemy do miski. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz ser żółty pokrojony w małą kosteczkę.

Na koniec dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do czystej salaterki i dekorujemy natką pietruszki.

Powiązane posty