Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Znana w całych Włoszech sałatka owocowa Macedonia. Często wybierana jest nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako zwyczajny deser.

Składniki

Owoce bazowe:

  • Jabłka – 2
  • Brzoskwinie – 2
  • Nektarynki – 2
  • Śliwki – 2

Dodatkowe owoce do wyboru:

  • Banan
  • Gruszka
  • Kiwi
  • Winogrona
  • Ananas
  • Truskawki
  • Borówki
  • Arbuz
  • Melon

Sos:

  • Cytryna – 1
  • Cukier – 3 – 4 łyżki

Przygotowanie

Wszystkie wybrane owoce myjemy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je w kostkę, przekładamy do salaterki i mieszamy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeśli owoce były schłodzone, do sałatkę podajemy od razu. Jeśli były w temperaturze pokojowej, to wstawiamy je na ok. 1 godzinę do lodówki.

Powiązane posty