Niepozorne dzieło sztuki na talerzu. Bogactwo smaków podbije serce każdego smakosza.
Składniki
- pieczarka – 500 g
- jajko – 4 szt.
- fasola biała z puszki – 180 g
- kukurydza konserwowa – 80 g
- natka pietruszki – 0,3 pęczka
- szczypiorek – 0,25 pęczka
- majonez – 6 łyżek
- musztarda – 3 łyżki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 1 szczypta
Przygotowanie
Pieczarki myjemy i osuszamy. Do wrzącej i osolonej wody wkładamy jajka i gotujemy je przez 8 minut. Po tym czasie płuczemy je zimną wodą i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki podsmażamy na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Grzyby przekładamy do osobnej miski. Do miski przekładamy też odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz obrane i pokrojone jajka.
Majonez mieszamy z resztą soli, musztardą i pieprzem. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Odrobinę zostawiamy do ozdobienia sałatki, a resztę wkładamy do salaterki z resztą składników. Teraz w salaterce mieszamy z sosem wszystkie składniki. Na koniec ozdabiamy sałatkę szczypiorkiem i pietruszką.