Sałatki można przygotowywać z najróżniejszych składników. Czasami nawet pozornie niepasujące do siebie smaki mogą dawać bardzo interesujący efekt degustacyjny. Ciekawą koncepcją kulinarną jest sałatka z pieczarek marynowanych i sera. Na pewno sprawdzi się w sezonie grillowym.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 150 g marynowanych pieczarek
- 80 g żółtego sera
- garść szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy ugotować ziemniaki. Następnie, kiedy już przestygną, kroimy je w grubą kostkę.
W międzyczasie, jeżeli nie chcemy tracić czasu, odsączamy pieczarki, a czerwoną cebulę siekamy na drobno. Żółty ser natomiast kroimy w małą kostkę. Teraz wszystkie składniki przekładamy do dużej miski.
Pozostaje dodać majonez i posiekany szczypiorek. Nie zapominajmy naturalnie o doprawieniu solą i pieprzem.