Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z chrupiącymi kalmarami 

Sałatka z chrupiącymi kalmarami 

Ta sałatka z kalmarami to idealna propozycja, jeżeli nie macie pomysłu na przekąski podawane gościom podczas imprezy. Jest wspaniale chrupiąca i niezwykle bogata w różne smaki. Z powodzeniem może to być także twój lunch, który zabierzesz ze sobą do pracy. 

Składniki: 

Chrupiące kalmary: 

  • 300 g kalmarów  
  • kefir  
  • mąka pszenna  
  • bułka tarta  
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej  
  • szczypta soli  
  • szczypta pieprzu czarnego  
  • 500 ml oliwy z oliwek 

Cytrusowy dressing: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek  
  • 2 łyżki soku z cytryny  
  • 1 łyżka soku z pomarańczy  
  • 1 łyżeczka miodu  
  • 1 łyżeczka musztardy  
  • Sól i pieprz 

Sałatka: 

  • mix sałat  
  • 1 marchew  
  • 1 awokado  
  • 2 łyżki pistacji  
  • 1 łyżeczka czarnuszki  
  • 1 szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

Na pierwszy ogień idą kalmary. Pokroimy je w pierścienie i przełożymy do miski. Teraz zalewamy kefirem i ustawiamy. Tak mają poczekać 15 minut. W osobnej misce mieszamy ze sobą bułkę tartą, mąkę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. 

Potrzebna będzie patelnia. Na niej rozgrzewamy oliwę do smażenia. Teraz kalmary obtaczamy w przygotowanej wcześniej mieszance, ale w taki sposób, aby były nią całkowicie pokryte. Będziemy smażyć partiami do momentu, aż zmienią kolor na złoty. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i w ten sposób pozbywamy się nadmiaru tłuszczu. 

Aby przygotować dressing, dodajemy do miski wszystkie składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. 

Teraz przygotowujemy sałatkę. Marchewkę musimy pokroić w cienkie paseczki. Potrzebna będzie też duża miska, w której wymieszamy marchewkę z sałatą. Do tych składników dodajmy dressing i znów wszystko razem dokładnie mieszamy. 

Sałatkę wykładamy na talerze. Awokado po usunięciu pestki i obraniu, kroimy w plastry. Następnie siekamy pistacje. Nakładamy na talerze awokado i oprószamy pistacjami, czarnuszką i solą. Na górze natomiast kładziemy ciepłe kalmary i podajemy od razu. 

Powiązane posty