Wyborna i pełna witamin sałatka wiosenna. Podaj ją do stołu, a zabłyśniesz swoimi kulinarnymi zdolnościami.
Składniki
- melon miodowy – 0,5 szt.
- melon Cantaloup – 0,5 szt.
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- ocet balsamiczny biały – 1 łyżka
- szynka parmeńska – 100 g
- mięta świeża – 1 garść
- mozzarella di bufala – 200 g
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta
- ocet balsamiczny – 3 łyżeczki
Przygotowanie
Miąższ z melonów z usuniętymi pestkami kroimy w kwadraty ok. 1,5 cm i przekładamy je do salaterki. W osobnej misce mieszamy ocet balsamiczny biały i oliwę. Polewamy mieszanką pokrojonego melona. Teraz kroimy szynkę, a liście mięty siekamy.
Na melonie układamy szynkę i mozzarellę. Posypujemy miętą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy całość do lodówki na ok. 15 minut. Przed podaniem polewamy ją odrobiną octu balsamicznego.