Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z melonem i miętą

Sałatka z melonem i miętą

Wyborna i pełna witamin sałatka wiosenna. Podaj ją do stołu, a zabłyśniesz swoimi kulinarnymi zdolnościami.

Składniki

  • melon miodowy – 0,5 szt.
  • melon Cantaloup – 0,5 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • ocet balsamiczny biały – 1 łyżka
  • szynka parmeńska – 100 g
  • mięta świeża – 1 garść
  • mozzarella di bufala – 200 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • ocet balsamiczny – 3 łyżeczki

Przygotowanie

Miąższ z melonów z usuniętymi pestkami kroimy w kwadraty ok. 1,5 cm i przekładamy je do salaterki. W osobnej misce mieszamy ocet balsamiczny biały i oliwę. Polewamy mieszanką pokrojonego melona. Teraz kroimy szynkę, a liście mięty siekamy.

Na melonie układamy szynkę i mozzarellę. Posypujemy miętą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy całość do lodówki na ok. 15 minut. Przed podaniem polewamy ją odrobiną octu balsamicznego.

Powiązane posty