Ten tradycyjny hiszpański napój alkoholowy uchodzi za jeden z najbardziej rozpoznawalnych wśród smakoszy. Jest orzeźwiający i oferuje wspaniały aromat i smak. Wszystko dzięki likierowi pomarańczowemu. Nie bez znaczenia jest także sok z granatu.
Składniki:
- 750 ml czerwonego wina
- 350 ml wody mineralnej
- 250 ml soku z granatu lub sprite’a
- 50 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
- wyłuskane nasiona granatu (opcjonalnie)
- pokrojone owoce: pomarańcza, limonka lub cytryna, zielone jabłko
- mięta
Sposób przygotowania:
Przygotowane owoce wkładamy do dzbanka. Pamiętajmy jednak, aby był wystarczająco duży. Następnie zalewamy sokiem albo likierem.
W kolejnym kroku wlewamy wino i wodę gazowaną. Następnie mieszamy i dekorujemy miętą.
Jeżeli chodzi o sok granatu, to nie powinniśmy mieć problemu z jego kupnem. Najczęściej produkt ten można spotkać w sklepach na półkach z artykułami oznaczonymi jako eko.
A jeśli nie chcemy wykorzystać soku z granatu, najlepiej najpierw wrzucić do dzbanka wyłuskane owoce granatu i je zgnieść na przykład końcem drewnianego tłuczka.
Przed podaniem wlewamy wodę gazowaną.