Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sernik po japońsku 

sernik

Nie tylko w obszarze kultury europejskiej serniki są cenione jako ciasta dostarczające wielu walorów smakowych. Są także znane w Azji, a przykładem jest ten przepis. Sernik po japońsku robi się szybko, a dodatkowo nie będziemy używać cukru. 

Składniki: 

  • 120 g serka typu philadelphia 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka 

Sposób przygotowania: 

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, a potem roztapiamy w wodzie. 

Roztopioną czekoladę razem z żółtkami dodajemy do serka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Białka jajek natomiast ubijamy na sztywną pianę. 

Następnie ubite jajka stopniowo dodajemy do masy czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając. Mieszamy, aż składniki się połączą. 

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Należy ją także zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową. Teraz wstawiamy ją do większej formy i wlewamy wodę. 

Piekarnik powinien być nagrzany do 170°C. Obydwie formy wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę należy zmniejszyć do 160°C. Pieczemy jeszcze 15 minut. 

Następnie wyłączamy piekarnik i sernik zostawiamy w nim na kolejne 15 minut. 

Gdy minie kwadrans, wyjmujemy formę z piekarnika. Tę mniejszą formę z sernikiem należy wyjąć z kąpieli wodnej i poczekać, aż całkowicie ostygnie. 

Taki deser będzie idealny na różne okazje. 

Powiązane posty