Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sernik z malinami 

Sernik z malinami 

Miłośnicy ciast szczególnie uwielbiają serniki. Nie zawsze jednak dodajemy do nich maliny, a to poważny błąd. Dzięki nim ciasto zyskuje niepowtarzalny smak. A jeżeli jeszcze dodatkowo sernik schłodzimy przez noc w lodówce, to będzie to wspaniały deser w sam raz w gorące letnie dni. 

Składniki: 

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 

  • 2 szklanki mąki tortowej 
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 

  • 800 g twarogu półtłustego, mielonego (może być z wiaderka) 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 budynie waniliowe, (proszek) 
  • 2 jajka 
  • 1/3 szklanki oleju 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ: 

  • 5 białek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

DODATKOWO: 

  • ok. 250 g malin 

Sposób przygotowania: 

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Teraz dodajemy kawałeczki zimnego masła sól i żółtka. Zagniatamy ciasto, a gdy będzie już gotowe, dzielimy na 2 części i owijamy folią spożywczą. Teraz należy je włożyć do zamrażarki na 2 godziny. 

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Będziemy miksować na małych obrotach cukier, jajka i przesiany proszek budyniowy. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy. 

Musimy także zmiksować białka na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajmy cukry i miksujemy jeszcze przez około 3 minuty. Wtedy wlewamy sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksujemy. 

Będziemy też potrzebować formy o wymiarach 24 i 24 cm. Musimy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz bierzemy jedną część zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Tak starte ciasto musimy rozprowadzić w formie do pieczenia i docisnąć. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Potem wlewamy masę serową, dodajemy maliny i wykładamy pianę z białek. Na górę ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. 

Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w tej samej temperaturze przez jedną godzinę. Czekamy, aż ciasto zarumieni się na wierzchu. 

Powiązane posty