Miłośnicy ciast szczególnie uwielbiają serniki. Nie zawsze jednak dodajemy do nich maliny, a to poważny błąd. Dzięki nim ciasto zyskuje niepowtarzalny smak. A jeżeli jeszcze dodatkowo sernik schłodzimy przez noc w lodówce, to będzie to wspaniały deser w sam raz w gorące letnie dni.
Składniki:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu półtłustego, mielonego (może być z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe, (proszek)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:
- ok. 250 g malin
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Teraz dodajemy kawałeczki zimnego masła sól i żółtka. Zagniatamy ciasto, a gdy będzie już gotowe, dzielimy na 2 części i owijamy folią spożywczą. Teraz należy je włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Będziemy miksować na małych obrotach cukier, jajka i przesiany proszek budyniowy. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy.
Musimy także zmiksować białka na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajmy cukry i miksujemy jeszcze przez około 3 minuty. Wtedy wlewamy sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Będziemy też potrzebować formy o wymiarach 24 i 24 cm. Musimy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz bierzemy jedną część zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Tak starte ciasto musimy rozprowadzić w formie do pieczenia i docisnąć. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Potem wlewamy masę serową, dodajemy maliny i wykładamy pianę z białek. Na górę ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w tej samej temperaturze przez jedną godzinę. Czekamy, aż ciasto zarumieni się na wierzchu.