Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ślimaczki z serem i szynką

Ślimaczki z serem i szynką

Przekąska inspirowana kuchnią francuską. Chrupiąca skórka z aromatyczną szynką i rozpływającym się w ustach serem. Z tym prostym przepisem dowiesz się, jak zrobić przekąskę doskonałą. Chrupiące ciasto francuskie i miękki środek – esencja przyjemności.

Składniki

  • Ciasto francuskie – 430 g
  • Szynka wieprzowa – 150 g
  • Ser żółty – 150 g
  • Musztarda – 20 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Świeży koperek – 0,16 pęczka
  • Sól – 1 g
  • Pieprz czarny – 0,5 g

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC. Ścieramy ser na tarce i dodajemy do niego pokrojoną w cienkie paski szynkę. Posiekany koperek przekładamy do osobnej miski. Rozpakowujemy i rozwijamy ciasto francuskie, a następnie smarujemy je musztardą.

Musztardę na cieście francuskim posypujemy mieszanką sera i szynki, a następnie solą, pieprzem i koperkiem. Teraz zwijamy ciasto, tworząc charakterystyczne ślimaczki. Zwinięte ciasto kroimy na kawałki, każdy po ok. 3 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim przygotowane ślimaczki. Z wierzchu smarujemy je jajkiem, dzięki czemu wierzchnia warstwa będzie przyjemnie chrupiąca. Ślimaczki z ciasta francuskiego pieczemy przez ok. 20 minut.

Powiązane posty