Przekąska inspirowana kuchnią francuską. Chrupiąca skórka z aromatyczną szynką i rozpływającym się w ustach serem. Z tym prostym przepisem dowiesz się, jak zrobić przekąskę doskonałą. Chrupiące ciasto francuskie i miękki środek – esencja przyjemności.
Składniki
- Ciasto francuskie – 430 g
- Szynka wieprzowa – 150 g
- Ser żółty – 150 g
- Musztarda – 20 g
- Jajko – 1 szt.
- Świeży koperek – 0,16 pęczka
- Sól – 1 g
- Pieprz czarny – 0,5 g
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC. Ścieramy ser na tarce i dodajemy do niego pokrojoną w cienkie paski szynkę. Posiekany koperek przekładamy do osobnej miski. Rozpakowujemy i rozwijamy ciasto francuskie, a następnie smarujemy je musztardą.
Musztardę na cieście francuskim posypujemy mieszanką sera i szynki, a następnie solą, pieprzem i koperkiem. Teraz zwijamy ciasto, tworząc charakterystyczne ślimaczki. Zwinięte ciasto kroimy na kawałki, każdy po ok. 3 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim przygotowane ślimaczki. Z wierzchu smarujemy je jajkiem, dzięki czemu wierzchnia warstwa będzie przyjemnie chrupiąca. Ślimaczki z ciasta francuskiego pieczemy przez ok. 20 minut.