Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Solony karmel

Solony karmel

Jak przygotować niezastąpiony dodatek do wielu ciast, batoników i deserów? Poznaj prosty przepis na słony karmel!

Składniki

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%)
  • szczypta soli

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki masła orzechowego kremowego

Przygotowanie

Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go w taki sposób, żeby tworzył cienką warstwę. Podgrzewamy go na średnim ogniu, ale nie mieszamy. Musi całkowicie się rozpuścić i zbrązowieć. Dopiero wtedy dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści i wymiesza z karmelem.

Następnie dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy. Gotujemy do zagotowania, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy masło orzechowe i sól. Zdejmujemy z ognia i przelewamy karmel do osobnej miseczki. Gotowe!

Powiązane posty