Poczuj smak wiosny ze znakomitym sorbetem truskawkowym. Przygotuj go w zaledwie chwilę, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.
Składniki
- Truskawki – 500 g
- Cukier – 0,5 szklanki
- Cytryna – 1 sztuka
- Woda – 2 łyżki
Przygotowanie
Cukier, wodę i sok z cytryny podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. W czasie, gdy syrop będzie stygł, usuwamy szypułki z truskawek i miksujemy owoce na gładką masę.
Teraz przelewamy przygotowany wcześniej syrop do masy truskawkowej. Mieszamy i przelewamy do pojemnika na lody. Odstaw do zamrażalnika na 6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co godzinę (czyli 3 razy) wyjmujemy pojemnik i miksujemy lub mieszamy lody, żeby po całkowitym zamrożeniu miały gładszą konsytencję.