Prosty, a przy tym smaczny i aromatyczny sos koperkowy, który doskonale komponuje się z rybami, ale również z każdym innym rodzajem delikatnego mięsa. Jest również znakomitym wyborem dla wegetariańskich odpowiedników mięsa.
Składniki
- Koperek (24 g)
- Bulion warzywny (250 g)
- Mąka pszenna (2 łyżki)
- Sok z cytryny (12 ml)
- Śmietana 30% (80 ml)
- Pieprz (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania koperku: płuczemy go i usuwamy grubsze łodygi. Następnie przekładamy go do misy blendera i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę. Całość ponownie mieszamy na wysokich obrotach przez kilkanaście sekund.
Po tym czasie mieszamy sos z ciepłym bulionem warzywnym i gotujemy, co jakiś czas mieszając (przez ok. 5 minut). Sos musi odpowiednio zgęstnieć. Na koniec przyprawiamy sos koperkowy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.