Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos koperkowy

Sos koperkowy w czarnej misce, screen z YouTube

Prosty, a przy tym smaczny i aromatyczny sos koperkowy, który doskonale komponuje się z rybami, ale również z każdym innym rodzajem delikatnego mięsa. Jest również znakomitym wyborem dla wegetariańskich odpowiedników mięsa.

Składniki

  • Koperek (24 g)
  • Bulion warzywny (250 g)
  • Mąka pszenna (2 łyżki)
  • Sok z cytryny (12 ml)
  • Śmietana 30% (80 ml)
  • Pieprz (szczypta)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania koperku: płuczemy go i usuwamy grubsze łodygi. Następnie przekładamy go do misy blendera i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę. Całość ponownie mieszamy na wysokich obrotach przez kilkanaście sekund.

Po tym czasie mieszamy sos z ciepłym bulionem warzywnym i gotujemy, co jakiś czas mieszając (przez ok. 5 minut). Sos musi odpowiednio zgęstnieć. Na koniec przyprawiamy sos koperkowy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Powiązane posty