Lekko pikantny sos serowy z jalapeno, który doskonale będzie pasował jako dodatek do nachos. Idealny wybór na seans filmowy lub towarzyskie spotkanie ze znajomymi.
Składniki
- Starty ser cheddar (100 gramów)
- Serek topiony (1 sztuka)
- Przyprawa uniwersalna (0.5 łyżeczki)
- Jalapeno krążki w zalewie (1 łyżka)
- Cebula posiekana w kostkę (1 sztuka)
- Mąka pszenna (3 łyżki)
- Mleko (1 szklanka)
- Margaryna (3 łyżki)
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozpuszczonej w rondelku margarynie. Po chwili dodajemy mąkę i jeszcze przez chwilę podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Teraz mieszamy cały czas i dolewamy mleko, które doprowadzamy do wrzenia. W tym momencie zmniejszamy ogień.
Do gotujących się składników dodajemy ser cheddar, serek topiony i krążki jalapeno. Kiedy sery się całkowicie rozpuszczą i wymieszają dosypujemy uniwersalną przyprawę. Tak przygotowany sos przelewamy do osobnych miseczek i podajemy z nachos. Sos serowy najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, zanim ser zdąży stężeć.