Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos serowy do nachos

Sos serowy

Lekko pikantny sos serowy z jalapeno, który doskonale będzie pasował jako dodatek do nachos. Idealny wybór na seans filmowy lub towarzyskie spotkanie ze znajomymi.

Składniki

  • Starty ser cheddar (100 gramów)
  • Serek topiony (1 sztuka)
  • Przyprawa uniwersalna (0.5 łyżeczki)
  • Jalapeno krążki w zalewie (1 łyżka)
  • Cebula posiekana w kostkę (1 sztuka)
  • Mąka pszenna (3 łyżki)
  • Mleko (1 szklanka)
  • Margaryna (3 łyżki)

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozpuszczonej w rondelku margarynie. Po chwili dodajemy mąkę i jeszcze przez chwilę podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Teraz mieszamy cały czas i dolewamy mleko, które doprowadzamy do wrzenia. W tym momencie zmniejszamy ogień.

Do gotujących się składników dodajemy ser cheddar, serek topiony i krążki jalapeno. Kiedy sery się całkowicie rozpuszczą i wymieszają dosypujemy uniwersalną przyprawę. Tak przygotowany sos przelewamy do osobnych miseczek i podajemy z nachos. Sos serowy najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, zanim ser zdąży stężeć.

Powiązane posty