Jak przygotować sos z suszonych grzybów? Na szczęście znamy odpowiedź na to pytanie. Będziesz potrzebować kilka podstawowych rzeczy i ok. 1 godziny czasu. Efekt, jaki osiągniesz, będzie naprawdę znakomity. Przygotuj sos grzybowy pasujący do każdego mięsnego dania!
Składniki
- Bulion drobiowy – 500 ml
- Woda – 300 ml
- Grzyby suszone – 300 g
- Śmietana 12% – 200 ml
- Natka pietruszki – 0,33 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 2 szt.
- Masło – 40 g
- Mąka pszenna – 20 g
- Sól – 1,5 g
- Pieprz czarny – 1 g
Przygotowanie
Suszone grzyby wkładamy do miski z wrzątkiem. Przykrywamy je i odstawiamy na bok na ok. 40 minut. Po tym czasie je odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy przy tym, żeby nie wylewać wody po grzybach.
Rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy do niego posiekany czosnek i cebulę. Warzywa muszą się zeszklić. Następnie dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Ostatecznie powinna powstać w rondelku złocista masa. Kiedy już ją przygotujemy, dolewamy do niej ok. 100 ml bulionu i dokładnie mieszamy. Kiedy bulion delikatnie zgęstnieje, dolewamy kolejne 100 ml – i tak aż do wykorzystania całego bulionu drobiowego.
Na koniec do gotującego się sosu dodajemy grzyby i wodę, która pozostała po ich namaczaniu. Sos grzybowy gotujemy jeszcze przez ok. 4 minuty na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy poszatkowaną pietruszkę i gotujemy jeszcze 3 minut – robimy to tylko wtedy, gdy chcemy od razu wykorzystać sos (tego samego dnia). Jeśli chcemy zawekować sos w słoiku, to pomijamy etap z pietruszką.
Tak przygotowany sos (jeśli nie dodawaliśmy pietruszki) jest zdatny do spożycia jeszcze przez 7 dni (przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce). Jeśli dodaliśmy pietruszkę – najlepiej będzie zużyć go tego samego dnia.