Wyborny sos z ziemniakami, które rozpływają się w ustach. Niech nie przeraża Cię spora lista składników. Danie przygotowuje się naprawdę szybko, a każda chwila jest warta końcowego rezultatu.
Składniki
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
- Olej (3 łyżki)
- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
- Kardamon (5 ziaren)
- Goździki (3 sztuki)
- Imbir suszony (1 łyżeczka)
- Pomidory z puszki (4 sztuki)
- Cebula czerwona (1 sztuka)
- Pieprz czarny ziarnisty (9 ziaren)
- Laska cynamonu (2.5 sztuki)
- Chilli mielone (0.5 łyżeczki)
- Gorczyca (0.5 łyżeczki)
- Ziemniaki gotowane (3 sztuki)
- Niesłodzone mleko kokosowe (400 mililitrów)
- Liście curry (5 sztuk)
Przygotowanie
Gorczycę podsmażamy delikatnie na rozgrzanym oleju. W tym czasie w plastry kroimy obraną cebulę, którą dodajemy na patelnię. Wszystko razem jeszcze smażymy przez 2-3 minuty.
Następnie ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę. Kiedy już to zrobimy, na patelnię z cebulą dodajemy chili, imbir, czosnek oraz pokrojone pomidory. Wszystko ponownie chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki oraz resztę przypraw. Smażymy na średnim ogniu przez kolejnych 5 minut.
Na koniec dolewamy mleko kokosowe i przyprawę uniwersalną. Mieszamy. Kiedy zacznie wrzeć – wyłączamy palnik. Danie najlepiej będzie smakować w połączeniu z ryżem.