Jak zrobić szarlotkę? Domowa szarlotka w tradycyjnym wydaniu to ciasto, które zrobimy z łatwością. Potrzebujemy tylko odrobiny chęci i prostych składników. To doskonały deser na każdą okazję.
Składniki
Ciasto
- Mąka – 4 szklanki
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Cukier – 1 szklanka
- Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- Masło – 200 g
- Jajka – 2 całe jajka + 2 żółtka
- Śmietana homogenizowana – 3 łyżki
Jabłka
- Jabłka na szarlotkę (renety, antonówki) – 2 kg
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Sok z cytryny – z 1/2 cytryny
- Bułka tarta – 1 łyżka
Przygotowanie
Ciasto
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i siekamy nożem na stolnicy lub mieszamy mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy jajka, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto na gładką kulę, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Jabłka
Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do większej miski. Delikatnie odciskamy nadmiar soku. Dodajemy cynamon, sok z cytryny oraz bułkę tartą, po czym wszystko mieszamy.
Pieczenie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy dużą okrągłą tortownicę o średnicy minimum 28 cm lub prostokątną formę 20 x 30 cm. W razie potrzeby wykładamy formę papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, możemy pokroić je na plastry, ułożyć na dnie i uzupełnić brakujące miejsca palcami. Na ciasto wykładamy jabłka i delikatnie uklepujemy. Na wierzch wykładamy drugą część ciasta, również rozwałkowaną lub pokrojoną na plastry.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.