Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szarlotka babuni

Szarlotka babuni

Jak zrobić szarlotkę? Domowa szarlotka w tradycyjnym wydaniu to ciasto, które zrobimy z łatwością. Potrzebujemy tylko odrobiny chęci i prostych składników. To doskonały deser na każdą okazję.

Składniki

Ciasto

  • Mąka – 4 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • Masło – 200 g
  • Jajka – 2 całe jajka + 2 żółtka
  • Śmietana homogenizowana – 3 łyżki

Jabłka

  • Jabłka na szarlotkę (renety, antonówki) – 2 kg
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – z 1/2 cytryny
  • Bułka tarta – 1 łyżka

Przygotowanie

Ciasto

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i siekamy nożem na stolnicy lub mieszamy mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy jajka, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto na gładką kulę, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Jabłka

Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do większej miski. Delikatnie odciskamy nadmiar soku. Dodajemy cynamon, sok z cytryny oraz bułkę tartą, po czym wszystko mieszamy.

Pieczenie

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy dużą okrągłą tortownicę o średnicy minimum 28 cm lub prostokątną formę 20 x 30 cm. W razie potrzeby wykładamy formę papierem do pieczenia.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, możemy pokroić je na plastry, ułożyć na dnie i uzupełnić brakujące miejsca palcami. Na ciasto wykładamy jabłka i delikatnie uklepujemy. Na wierzch wykładamy drugą część ciasta, również rozwałkowaną lub pokrojoną na plastry.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Powiązane posty