Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szarlotka z lodami

Szarlotka z lodami

Znakomita szarlotka z lodami i kruszonką. Idealny deser na wiosenne popołudnie. Potrzebujesz nieco orzeźwienia i ochłody w gorący dzień? To ciasto, jeśli dodasz do niego lody waniliowe, będzie dla Ciebie prawdziwym zbawieniem.

Składniki

  • Lody waniliowe – 1 opakowanie

Kruszonka

  • Mąka krupczatka – 250 gramów
  • Masło – 100 gramów
  • Cukier – 100 gramów
  • Cukier waniliowy – 2 łyżki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia – 0.5 łyżeczki

Jabłka

  • Masło – 30 gramów
  • Cukier waniliowy – 50 gramów
  • Purée jabłkowe – 150 gramów
  • Kwaśne jabłka – 400 gramów
  • Kasza manna – 25 gramów
  • Cynamon – 0.5 łyżeczki
  • Cytryna – 1 sztuka

Przygotowanie

Rozpocznij przygotowanie szarlotki z lodami od stworzenia konsystencji kruszonki. Rozdziel żółtka od białek. Wymieszaj masło z cukrem i aromatycznym cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj żółtka, ubijając, aż uzyskasz jednolitą masę. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masła, mieszając, aż uzyskasz tradycyjną kruszonkę. Wyłóż dno tortownicy o średnicy około 22-24 cm pergaminem, delikatnie przyciskając go. Piecz w temperaturze 170°C przez około 15 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Przejdź teraz do przygotowania jabłek na ciepło z lodami do szarlotki. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę o grubości około 1 cm. W szerokim rondlu rozgrzej masło z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Dodaj pokrojone jabłka, kaszę mannę oraz puree z jabłek. Duś przez 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj łyżką.

Nałóż przygotowane nadzienie jabłkowe na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i ponownie piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut. Podawaj szarlotkę na ciepło lub na zimno, udekorowaną porcją waniliowych lodów.

Powiązane posty