Szaszłyki można przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale o tym wie każdy, kto lubi grilować. Ciekawą propozycją jest przepis indyjski, a nie trzeba dodawać, że przecież receptury z tamtej części świata budzą coraz większe zainteresowanie polskich smakoszy, szczególnie z uwagi na wspaniałe przyprawy.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 150 ml naturalnego jogurtu
- 1 mały kawałek imbiru (lub 2 szczypty suszonego)
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
Najpierw mięso kroimy w kostkę. Kawałek powinien mieć długość 2,5 cm.
Aby stworzyć marynatę, musimy zmieszać ze sobą jogurt, imbir, czosnek, kmin, kolendrę, chili, kurkumę, a także sok z cytryny.
Teraz zalewamy kurczaka taką marynatą i wszystko razem mieszamy. Aby składniki się przegryzły, muszą pozostać w lodówce przez około 4 godziny.
Po tym czasie mięso możemy już nabijać nasz szpadki i układać na ruszcie. Pieczenie powinno trwać około 15 minut. W tym czasie kurczaka odwracamy na drugą stronę, a następnie smarujemy marynatą, która pozostała. Szaszłyki podajemy z zieloną sałatą.