Jak przygotować szparagi z jajkiem? Ten prosty przepis będzie Twoim kluczem do sukcesu. Zachwyć swoich gości wyjątkowym bogactwem smaków.
Składniki
- Szparagi – 1/2 pęczka
- Masło – 1 łyżeczka
- Pomidorki koktajlowe – 100 g
- Sól, pieprz
- Oliwa extra – 1 łyżka
- Jajka – 2 sztuki
- Ser np. pleśniowy, niebieski – 60 g
- Tarty parmezan lub grana padano – 2 łyżki
- Zielenina do podania (np. bazylia, szczypiorek)
- Bagietka do podania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dno naczynia do zapiekania smarujemy masłem.
Szparagi opłukujemy i odłamujemy twarde, jasne końce – same złamią się w odpowiednim miejscu. Wkładamy szparagi do naczynia.
Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą.
Wbijamy 2 jajka i posypujemy pokrojonym w kosteczkę serem oraz tartym parmezanem lub grana padano.
Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 18-20 minut. Posypujemy zieleniną i podajemy z pieczywem, np. bagietką.