Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szparagi zapiekane z jajkiem

Szparagi zapiekane z jajkiem

Jak przygotować szparagi z jajkiem? Ten prosty przepis będzie Twoim kluczem do sukcesu. Zachwyć swoich gości wyjątkowym bogactwem smaków.

Składniki

  • Szparagi – 1/2 pęczka
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Pomidorki koktajlowe – 100 g
  • Sól, pieprz
  • Oliwa extra – 1 łyżka
  • Jajka – 2 sztuki
  • Ser np. pleśniowy, niebieski – 60 g
  • Tarty parmezan lub grana padano – 2 łyżki
  • Zielenina do podania (np. bazylia, szczypiorek)
  • Bagietka do podania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dno naczynia do zapiekania smarujemy masłem.

Szparagi opłukujemy i odłamujemy twarde, jasne końce – same złamią się w odpowiednim miejscu. Wkładamy szparagi do naczynia.

Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą.

Wbijamy 2 jajka i posypujemy pokrojonym w kosteczkę serem oraz tartym parmezanem lub grana padano.

Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 18-20 minut. Posypujemy zieleniną i podajemy z pieczywem, np. bagietką.

Powiązane posty