Tacos z jajecznicą jest intrygującym pomysłem, który może być zaserwowany na śniadanie. Rozpocznij dzień w stylu meksykańskim.
Składniki
- Cebula suszona (1 łyżeczka)
- Chili mielone (1 łyżeczka)
- Cebula czerwona (2 sztuki)
- Ząbek czosnku (1 sztuka)
- Jajko (6 sztuk)
- Kolendra świeża (1 łyżka)
- Limonka (0,5 sztuki)
- Papryczka jalapeno (2 sztuki)
- Masło (2 łyżki)
- Olej rzepakowy (4 łyżki)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Pomidor czerwony (3 sztuki)
- Ser cheddar (100 g)
- Sól (1 szczypta)
- Sól (1 szczypta)
- Tortilla (3 sztuki)
Przygotowanie
Z gotowej tortilli wycinamy mniejsze kółka, a w osobnej misce mieszamy chili z olejem, posiekanym czosnkiem i suszoną cebulą. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy każde wycięte z ciasta kółko. Następnie tortillę składamy na pół i wkładamy ją w szczeliny odwróconej formy do muffinek. Tak przygotowane ciasto układamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 oC na ok. 5 minut.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i robimy jajecznicę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Następnie w ćwiartki kroimy pomidory (pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych). Pozostałą część pomidorów kroimy w drobną kostkę. Teraz siekamy w kostkę czerwoną cebulę, a do mieszanki dodajemy również posiekane papryczki jalapeno, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
W kolejnym kroku wyciągamy upieczone tacosy z piekarnika. Nakładamy na ich dno jajecznicę i posypujemy startym cheddarem. Blachę z tacos wkładamy ponownie do piekarnika, żeby roztopić ser. Na wierzchu układamy salsę pomidorową i dekorujemy ją kolendrą.