Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tagiatelle carbonara

Tagiatelle carbonara

Wyrusz do słonecznych Włoch z tym prostym przepisem na niezrównany makaron.

Składniki

  • Makaron tagliatelle – 300 gramów
  • Spaghetti carbonara – 1 opakowanie
  • Pierś z kurczaka – 2 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka – 1 łyżka
  • Śmietana 36% – 100 mililitrów
  • Woda – 150 mililitrów
  • Oliwa – 4 łyżeczki
  • Świeży rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie

Piersi polewamy oliwą i posypujemy przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy na rozłożonym na patelni papierze do pieczenia (ok. 3 minuty z każdej strony). W tym czasie rozrabiamy przyprawę do spaghetti i dodajemy do niej śmietanę. Na osobnej patelni doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez minutę.

Kurczaka kroimy w małe fragmenty. Mieszamy go z ugotowanym makaronem i przygotowanym sosem. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy. Tak przygotowane danie dekorujemy gałązką rozmarynu.

Powiązane posty