Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tradycyjna sałata z jogurtem

Czasami najlepiej sprawdzają się najpopularniejsze przepisy. Tradycyjna sałata z jogurtem z dodatkiem szczypiorku pobudza zmysły i często przywołuje piękne wspomnienia. Można ją łatwo przygotować i podać jako rewelacyjny dodatek do pysznego obiadu. Tradycyjna sałata z jogurtem najlepiej wychodzi w okresie letnim, gdy w sklepach można znaleźć świeże warzywa.

Składniki:
– Sałata (1 główka)
– Jogurt naturalny (350 g)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Cukier (1 łyżeczka)
– Szczypiorek (1 wiązka)

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności myjemy sałatę, a później ją płuczemy i osuszamy. Możemy to zrobić z pomocą ręcznika papierowego lub specjalnej ręcznej wirówki. Następnie liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy je do salaterki. Do osobnej miski wlewamy jogurt naturalny, który przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Ich ilość dostosowujemy do własnych preferencji. Zazwyczaj jednak lepiej, żeby było odrobinę za mało, niż za dużo.
Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do salaterki z liśćmi sałaty. Zawartość naczynia ponownie mieszamy. Na koniec wystarczy, że umyjemy szczypiorek, posiekamy go i posypiemy nim przygotowaną sałatę.

Powiązane posty