Ciasto jogurtowe to specjalna kategoria ciast. Dzięki wykorzystywanym składnikom najczęściej są wilgotne i puszyste. A w tym przypadku, jeżeli jeszcze mamy dodatek żurawiny, to ciasto nie tylko zyskuje dodatkowy wspaniały smak, ale również przepiękny kolor.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny
Kokosowa skorupka:
- 1 pełna łyżka masła
- 50 g cukru
- 80 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Jogurt wlewamy do miski, dodajemy jajka i olej. Ocieplamy w temperaturze pokojowej, ale można także wykorzystać do podgrzania mikrofalówkę.
Piekarnik powinien być nagrzany do 180°C.
Z kolei do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajmy jeszcze sodę i cukier. Wszystkie składniki razem mieszamy.
Teraz mokre składniki łączymy z suchymi i delikatnie mieszamy łyżką. Pamiętajmy jednak, aby mieszać jedynie do momentu, gdy składniki się połączą. Nie możemy mieszać za długo. Mniej więcej w połowie mieszania dodajemy żurawinę.
Następnie wykładamy ciasto do formy o wymiarach 25 x 11 cm. Powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta wyrównujemy.
Przyszedł czas na przygotowanie kokosowej skorupki. Musimy więc połączyć masło z cukrem i wiórkami kokosowymi, a następnie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Umieszczamy formę w piekarniku i pieczemy przez około 40 minut.