Te trójkąciki to prawdziwy przysmak wszystkich łasuchów. Jeżeli chodzi o nadzienie, to mamy pełną dowolność. To może być marmolada albo czekolada. Można je także zrobić większe w zależności od własnych upodobań i preferencji konsumpcyjnych. Czy będą jednak duże, czy małe, zawsze będą smakować wspaniale.
Składniki:
- ciasto francuskie mrożone
- 1 budyń waniliowy
- 350 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła,
- aromat rumowy (ok. 1 łyżeczki)
- do dekoracji polewa czekoladowa i posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Gotujemy 250 ml mleka z dodatkiem masła. W 100 mililitrach rozpuszczamy proszek budyniowy, a następnie dodajemy do gotującego się mleka. Powinien powstać gęsty budyń. Potem dodajemy aromat rumowy i bardzo dokładnie mieszamy.
Teraz ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty. Bok może mieć na przykład 10 cm. Na środku każdego umieszczamy łyżeczkę zimnego budyniu, a następnie składamy w trójkąt. Boki należy docisnąć widelcem. Składamy wszystkie trójkąty, a następnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciastka powinny poleżeć w lodówce około 15 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
Zanim zaczniemy piec trójkąty, smarujemy je mlekiem albo rozmąconym białkiem. Dzięki temu w trakcie pieczenia zyskają równomierny kolor. Trójkąty pieczemy przez 15 minut.
Po tym czasie i po ostudzeniu wystarczy je posmarować czekoladą i posypać na wierzch orzechy.