Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Turecki menemen

Turecki menemen

Pomysłowy przepis na pyszne śniadanie inspirowany kuchnią turecką.

Składniki:

  • 0,5 łyżki oliwy
  • 1/4 zielonej papryki lub 1 podłużna łagodna papryka
  • 0,5 łyżki masła
  • 200 g siekanych, obranych pomidorów (z puszki lub świeżych)
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 50 g twarogu tureckiego (sera bałkańskiego lub fety)
  • 2 jajka

Przygotowanie

Podgrzewamy oliwę na patelni i przekładamy na nią paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Podduszamy ją ok. 3 minut co chwilę mieszając. Następnie dodajemy masło i smażymy całość przez 30 sekund. Teraz dodajemy pomidory, sól, pieprz i paprykę w proszku – gotujemy przez 4 minuty. Po tym czasie posypujemy danie na patelni serem i trzymamy na ogniu jeszcze 30 sekund.

Teraz wbijamy jajka, chwilę gotujemy i delikatnie mieszamy całość łyżką. Zadanie jest o tyle trudne, że nie możemy wymieszać zbyt dokładnie – jajka i pomidory powinny stanowić osobne elementy, a nie się połączyć. Dodatkowo jaka nie mogą się ściąć.

Na koniec gotujemy całość 2 minuty bez mieszania i kolejne 2 minuty z mieszaniem w kilku miejscach. Gotujemy jeszcze chwilę i przekładamy danie na talerze. Dekorujemy je natką pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem.

Powiązane posty