Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku

Prosty do przygotowania deser, który można zrobić w kilka chwil. Wafle z mlekiem w proszku są znakomitą przekąską, która idealnie sprawdzi się na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Szybki przepis nie wymaga wielu składników ani wysokich zdolności kulinarnych. Wafle z mlekiem w proszku jednocześnie nie są zbyt słodkie, ale ciężko jest odmówić sobie kolejnej porcji.

Składniki:
– Wafle kwadratowe (1 opakowanie)
– Mleko w proszku (2 szklanki)
– Mleko 1,5% (½ szklanki)
– Cukier (¾ szklanki)
– Kakao (3 łyżki)
– Masło (200 g)

Przygotowanie:
Mleko, cukier, kakao i pokrojone na małe kawałki masło wkładamy do rondelka, pod którym włączamy mały ogień. Czekamy do momentu, aż masło się rozpuści, a następnie odstawiamy naczynie na bok. Nie możemy przy tym dopuścić do wrzenia. Następnie do ostygniętej masy dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Tak powstałą masę kakaową rozprowadzamy równomiernie na 1 stronie wafla, kładziemy na nim drugi wafel, który również smarujemy. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich wafli (ostatniego wafla nie smarujemy!). Następnie całość zawijamy w folię spożywczą i przyciskamy czymś ciężkim. Dobrze sprawdzą się książki kucharskie lub deska do krojenia, na której ustawimy garnek z wodą. Wafle pozostawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie kroimy je w dowolne kształty (najpopularniejsze są trójkąty). Wafle możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce bez szkody dla ich smaku.

Powiązane posty