Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegańskie kotlety z ziemniaków

Wegańskie kotlety z ziemniaków

Wegańskie kotlety wykonane z bobu i ziemniaków są pyszne i pożywne. Stanowią znakomity obiad dla osób stosujących wegańską dietę. W połączeniu z dowolną surówką wegańskie kotlety można śmiało podać nawet gościom lubującym się w mięsnych daniach.

Składniki:
– Ziemniaki (600 g)
– Czosnek (3 ząbki)
– Bób (500 g)
– Cebula (2 sztuki)
– Olej (1 łyżka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Bułka tarta (6 łyżek)

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy i gotujemy. Następnie odstawiamy do ich przestygnięcia. Równolegle gotujemy bób przez około 15 minut, po czym obieramy go ze skórek. Jest to dosyć czasochłonne, ale proste i przyjemne zajęcie. Teraz przechodzimy do cebuli, którą obieramy i kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 4 minut.
Następnie wracamy do ziemniaków, które przekładamy do miski i rozgniatamy z pomocą tłuczka. Dodajemy do nich bób i ponownie odrobinę rozgniatamy. Pilnujemy jednak, aby nie zrobić tego zbyt mocno. Dobrze, żeby w ziemniakach były nieco większe fragmenty bobu. Do miski przekładamy wcześniej usmażoną cebulę i czosnek, a także dosypujemy bułkę tartą, pieprz i sól. Całość mieszamy.
Z tak powstałej masy formujemy niewielkie kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej i smażymy wegańskie kotlety z obu stron, do przyrumienienia się panierki.

Powiązane posty