Znakomity chiński przepis, gwarantujący niezapomniane doznania. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie.
Składniki
- Cebula dymka – 1 sztuka
- Chili mielone – 1 szczypta
- Imbir świeży – 25 g
- Olej słonecznikowy – 5 łyżek
- Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sos sojowy – 5 łyżek
- Sól – 1 szczypta
- Ryż basmati – 200 g
- Orzech nerkowca – 50 g
- Polędwiczka wieprzowa – 400 g
- Pak choi – 600 g
- Kiełki fasoli mung – 25 g
- Ząbek czosnku – 2 sztuki
Przygotowanie
Mięso kroimy w plastry, a czosnek i imbir siekamy i mieszamy z 3 łyżkami sosu sojowego, olejem, sokiem z cytryny oraz chili. Mięso marynujemy w tak przygotowanej mieszance przez ok. 80 minut. W tym czasie kroimy kapustę w poprzek w pasy o grubości ok. 1 cm. Cebulę kroimy w krążki, a kiełki odsączamy z zalewy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Teraz odsączamy mięso i zbieramy marynatę. Mięso podsmażamy na patelni, po czym przekładamy je na osobny talerz. Na tej samej patelni smażymy kapustę i cebulę. Następnie na patelnię dodajemy mięso i marynatę. Całość smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Dodajemy kiełki soi i orzechy nerkowca. Smażymy kolejne 3 minuty. Skrobię rozrabiamy z wodą i zagęszczamy sos. Danie dekorujemy papryczką chili.