Znakomite danie z krewetkami. Eleganckie i nadające się na każdą okazję.
Składniki
- Krewetki – 300 gramów
- Przyprawa uniwersalna
- Chińskie ciasto do pierożków – 1 sztuka
- Dymka – 1 sztuka
- Białko jajka – 1 sztuka
- Skrobia kukurydziana – 1 łyżeczka
- Posiekane orzechy – 60 gramów
- Pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Sos rybny – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżeczka
- Świeża kolendra
Przygotowanie
Krewetki miksujemy i dodajemy do nich białko, olej sezamowy, pieprz, sos sojowy, skrobię, dymkę oraz orzechy. Całość doprawiamy uniwersalną przyprawą. Farszem napełniamy kawałki ciasta. Sklejamy ich brzegi, aby powstały niewielkie sakiewki. Tak przygotowane pierożki gotujemy na parze i podajemy z sosem rybnym.