Tortilla, czy też jak wolimy wrapy, coraz chętniej goszczą na naszych stołach. Odważnie spoglądamy na kuchnie pochodzące z innych krajów lub mieszamy przepisy z rodzimymi, dzięki czemu powstają propozycje fusion. Dobrym przykładem na smaczne danie lub przekąskę jest wrap z kurczakiem.
Składniki:
- 5 placków tortilla
- 4 sztuki piersi z kurczaka
- 1 łyżka wody
- 5 plastrów boczku wędzonego
- 1 sztuka awokado
- 1 pomidor
- 5 sztuk liści sałaty lodowej
- sos czosnkowy
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki oliwy
- przyprawa soczysty kurczak knorr
Sposób przygotowania:
Zawartość fixu knorr mieszamy z jedną łyżką wody i oliwą. Filet z piersi kurczaka należy najpierw umyć, a potem lekko rozbić młotkiem.
Następnie mięso umieszczamy w torebkach do smażenia. Zamykamy i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Pierś trzeba co jakiś czas odwracać.
Równolegle na drugiej patelni smażymy plastry boczku. Powinny być chrupiące.
W oddzielnej misce mieszamy sos sałatkowy knorr z majonezem.
Placki tortilli z kolei smarujemy sosem i układamy na nich sałatę, awokado i plastry pomidora. Kładziemy tu także plastry smakowitego wysmażonego boczku.
Upieczoną pierś kroimy w plastry pod kątem. Mięso układamy obok pozostałych składników. Teraz rolujemy mocno całość i kroimy pod skosem. Tak wspaniale przygotowanego wrapa podajemy z sosem czosnkowym, sałatką lub frytkami.