Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wrap z kurczakiem 

wrapy na talerzu

Tortilla, czy też jak wolimy wrapy, coraz chętniej goszczą na naszych stołach. Odważnie spoglądamy na kuchnie pochodzące z innych krajów lub mieszamy przepisy z rodzimymi, dzięki czemu powstają propozycje fusion. Dobrym przykładem na smaczne danie lub przekąskę jest wrap z kurczakiem. 

Składniki: 

  • 5 placków tortilla 
  • 4 sztuki piersi z kurczaka 
  • 1 łyżka wody 
  • 5 plastrów boczku wędzonego 
  • 1  sztuka awokado 
  • 1  pomidor 
  • 5 sztuk liści sałaty lodowej 
  • sos czosnkowy 
  • 8 łyżek majonezu 
  • 4 łyżki oliwy 
  • przyprawa soczysty kurczak knorr 

Sposób przygotowania: 

Zawartość fixu knorr mieszamy z jedną łyżką wody i oliwą. Filet z piersi kurczaka należy najpierw umyć, a potem lekko rozbić młotkiem. 

Następnie mięso umieszczamy w torebkach do smażenia. Zamykamy i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Pierś trzeba co jakiś czas odwracać. 

Równolegle na drugiej patelni smażymy plastry boczku. Powinny być chrupiące. 

W oddzielnej misce mieszamy sos sałatkowy knorr z majonezem. 

Placki tortilli z kolei smarujemy sosem i układamy na nich sałatę, awokado i plastry pomidora. Kładziemy tu także plastry smakowitego wysmażonego boczku. 

Upieczoną pierś kroimy w plastry pod kątem. Mięso układamy obok pozostałych składników. Teraz rolujemy mocno całość i kroimy pod skosem. Tak wspaniale przygotowanego wrapa podajemy z sosem czosnkowym, sałatką lub frytkami. 

Powiązane posty