Jeśli poszukujesz pomysłu na danie idealne na chłodniejsze dni, to zapiekanka wegetariańska w brytyjskim stylu może być odpowiedzią. Podaj ją pod kołderką z ziemniaczanego purée, by rozgrzać się sycącą porcją soczewicy.
Składniki na purée ziemniaczane
- Ziemniak (1,5 kg)
- Masło (4 łyżki)
- Sól (0,5 łyżeczki)
Składniki na farsz
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Cebula (1 sztuka)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
- Papryczka chili czerwona (0,5 sztuki)
- Koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
- Sól (1 szczypta)
- Pieprz czarny (2 szczypty)
- Papryka wędzona mielona (0,5 łyżeczki)
- Soczewica zielona (300 g)
- Bulion warzywny (800 ml)
- Tymianek świeży (2 łyżeczki)
- Marchew z groszkiem, mrożona (300 g)
Przygotowanie
Po ugotowaniu ziemniaków, odcedzamy je i ponownie podgrzewamy w garnku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy masło i dokładnie rozgniatamy ziemniaki na purée. Doprawiamy do smaku solą, przykrywamy i odstawiamy na bok.
Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, aż nabierze złotego koloru. Na koniec dodajemy czosnek i papryczkę i smażymy, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i zalewamy ją bulionem. Doprawiamy tymiankiem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut, aż soczewica będzie miękka.
Po upływie czasu dodajemy mrożone warzywa do garnka z soczewicą i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Gdy farsz będzie gotowy, przelewamy go do naczynia żaroodpornego i równomiernie pokrywamy wcześniej przygotowanym purée ziemniaczanym. Posypujemy solą i świeżym tymiankiem lub rozmarynem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż purée się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy zapiekankę, a następnie podajemy ciepłą.