Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zielony omlet z twarożku

Zielony omlet, screen z YouTube

Wyborny posiłek i doskonałe śniadanie. Proste i szybkie danie, które z przyjemnością przygotujesz na dobry początek dnia.

Składniki na omlet

  • Białko jaja kurzego (2 sztuki)
  • Mąka pszenna (1 łyżka)
  • Proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
  • Masło (1 łyżka)
  • Rzodkiewka (1 pęczek)

Składniki na twaróg

  • Ser twaróg półtłusty (150 g)
  • Jogurt grecki (100 ml)
  • Szczypiorek (3 łyżki)
  • Sól (1 szczypta)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także rozdrobnioną natkę rzodkiewki. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem, aż omlet się zetnie. Następnie dodajemy pod spód masło i smażymy dalej, aż wierzch również się ładnie zetnie.

W międzyczasie, mieszamy jogurt grecki, rozgniatamy twaróg na tarce o drobnych oczkach i dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Na koniec, układamy plasterki rzodkiewki na ciepłym omleciku, a na wierzchu rozsmarowujemy przygotowany wcześniej twarożek. Danie podajemy od razu, posypane odrobiną szczypiorku i doprawione solą do smaku.

Powiązane posty