Wyborny posiłek i doskonałe śniadanie. Proste i szybkie danie, które z przyjemnością przygotujesz na dobry początek dnia.
Składniki na omlet
- Białko jaja kurzego (2 sztuki)
- Mąka pszenna (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
- Masło (1 łyżka)
- Rzodkiewka (1 pęczek)
Składniki na twaróg
- Ser twaróg półtłusty (150 g)
- Jogurt grecki (100 ml)
- Szczypiorek (3 łyżki)
- Sól (1 szczypta)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także rozdrobnioną natkę rzodkiewki. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem, aż omlet się zetnie. Następnie dodajemy pod spód masło i smażymy dalej, aż wierzch również się ładnie zetnie.
W międzyczasie, mieszamy jogurt grecki, rozgniatamy twaróg na tarce o drobnych oczkach i dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Na koniec, układamy plasterki rzodkiewki na ciepłym omleciku, a na wierzchu rozsmarowujemy przygotowany wcześniej twarożek. Danie podajemy od razu, posypane odrobiną szczypiorku i doprawione solą do smaku.