Lekka, prosta i znakomicie nadająca się na późne śniadanie lub przekąskę w pracy czy szkole. Idealna w szczególności dla młodszych domowników, którzy wprost się w niej zakochają.
Składniki
- Ciecierzyca konserwowa (100 g)
- Jajka (3 sztuki)
- Masło (200 g)
- Mąka pszenna (20 g)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Płatki kukurydziane (200 g)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Ser ricotta (100 g)
- Grana Padano (100 g)
- Limonka (0,5 sztuki)
- Szynka gotowana (100 g)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
W misce blendujemy ciecierzycę z masłem. Do masy stopniowo dodajemy jajka, a następnie proszek do pieczenia, ser ricotta oraz ser grana padano. Wszystko dokładnie miksujemy, jednocześnie dosypując płatki śniadaniowe. Do zapiekanki dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę szynkę i skórkę z limonki, którą ścieramy wcześniej na tarce. Całość mieszamy.
Teraz smarujemy oliwą tortownicę i posypujemy dokładnie mąką. Przelewamy do niej masę i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC. Zapiekankę studzimy, kroimy na kawałki i umieszczamy w lunchboxie. Osobno umieszczamy w pojemniku warzywa pokrojone w słupki.