Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanem, screen z YouTube

Przepis na aromatyczną i sycącą zapiekankę, która zachwyci Twoje podniebienie! Wypróbuj połączenia soczystych bakłażanów z kremową mozzarellą i wyrazistym parmezanem. Ten przepis z pewnością zasłuży na uznanie Twoich gości!

Składniki

  • bakłażan (2 sztuki)
  • bazylii świeżej (2 garście)
  • bułka tarta (1 niepełna szklanka)
  • jajka (2 sztuki)
  • mleka (2 łyżki)
  • oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • sosu pomidorowego (600 g)
  • soli (1 łyżeczka)
  • mozzarelli, startej (200 g)
  • parmezanu startego (1 niepełna szklanka)
  • ziół prowansalskich (1 łyżka)

Przygotowanie

W misce mieszamy jajka z mlekiem i szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy bułkę tartą z parmezanem, ziołami prowansalskimi i solą.

Bakłażany kroimy w talarki o grubości około 1 cm. Każdy zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej i parmezanie. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Następnie odwracamy bakłażany i piecz kolejne 15 minut. Nie wyłączamy piekarnika.

Na dno formy do pieczenia wylewamy połowę sosu pomidorowego. Układamy na nim 1/3 bakłażanów, posypujemy 1/3 mozzarelli i posiekanej bazylii. Przykrywamy kolejną warstwą sosu. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy wszystkie składniki. Na wierzchu posypujemy obficie resztę mozzarelli i bazylią.

Zapiekankę pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż wierzch będzie złocisty. Gotowe!

Powiązane posty