Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka w lunchboxie

Zapiekanka do lunchboxa, screen z YouTube

Lekka, prosta i znakomicie nadająca się na późne śniadanie lub przekąskę w pracy czy szkole. Idealna w szczególności dla młodszych domowników, którzy wprost się w niej zakochają.

Składniki

  • Ciecierzyca konserwowa (100 g)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Masło (200 g)
  • Mąka pszenna (20 g)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Płatki kukurydziane (200 g)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Ser ricotta (100 g)
  • Grana Padano (100 g)
  • Limonka (0,5 sztuki)
  • Szynka gotowana (100 g)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

W misce blendujemy ciecierzycę z masłem. Do masy stopniowo dodajemy jajka, a następnie proszek do pieczenia, ser ricotta oraz ser grana padano. Wszystko dokładnie miksujemy, jednocześnie dosypując płatki śniadaniowe. Do zapiekanki dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę szynkę i skórkę z limonki, którą ścieramy wcześniej na tarce. Całość mieszamy.

Teraz smarujemy oliwą tortownicę i posypujemy dokładnie mąką. Przelewamy do niej masę i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC. Zapiekankę studzimy, kroimy na kawałki i umieszczamy w lunchboxie. Osobno umieszczamy w pojemniku warzywa pokrojone w słupki.

Powiązane posty