Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka z porem 

Zapiekanka z porem 

Czy nie każdy z nas przyzna, że por to warzywo traktowane trochę po macoszemu? Dodajemy je oczywiście, przygotowując rosół lub ewentualnie sałatkę z pora, za którą jednak nie każdy przepada. Tymczasem można zrobić zapiekankę właśnie z porem, boczkiem i pieczarkami. Wystarczy raz jej spróbować, aby ponownie wracać do tego przepisu. 

Składniki: 

  • gotowa mieszanka składników z torebki “zapiekanka makaronowa z serem” 
  • 100 g wędzonego boczku lub ulubionej kiełbasy 
  • 100 g białej części pora 
  • 4 pieczarki 
  • makaron rurki 
  • 100 ml śmietany 12% 
  • 2 łyżki sera parmezan 

Sposób przygotowania: 

Boczek kroimy w paski, a pora w ukośne krążki. Pieczarki natomiast obieramy i kroimy w plasterki. 

Teraz na patelni smażymy boczek tak, aby zrobił się chrupki. Dodajemy także pora i pieczarki. Składniki mieszamy przez chwilę, ciągle mieszając. 

Gotową mieszankę składników z torebki rozprowadzamy w 100 ml śmietanki i 650 ml wody. Całość musimy zagotować, co jakiś czas mieszając. Następnie wsypujemy makaron i dodajemy pora, po czym gotujemy składniki jeszcze przez 3 minuty. 

Po tym czasie przekładamy je do naczynia do zapiekania, które należy wysmarować masłem. Na górę sypiemy parmezan. 

Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut. 

Po tym czasie danie jest gotowe i można je wykładać na talerze. 

Powiązane posty