Czy 20 minut wystarczy, aby przygotować smaczne danie, które może stać się pożywnym obiadem? Jak najbardziej tak, a przykładem jest zapiekanka, ale z patelni. Nie trzeba więc jej piec, a smakować będzie tak samo jak ta z piekarnika
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 400 g mięsa drobiowego
- 150 g makaronu
- 150 g startego żółtego sera
- 1 szklanka wody
- połowa papryki czerwonej
- połowa pora – potrzebujemy tylko białej części
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwa z oliwek lub olej rozgrzewamy na dużej patelni. Najpierw usmażymy pora pokrojonego w cienkie plasterki. Następnie dodajemy posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę. Warzywa te smażymy przez kilka minut, często mieszając.
Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy do momentu, aż zmieni kolor. Potem doprawiamy ostrą i słodką papryką, a także solą i pieprzem. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać zawartość patelni.
Teraz dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Wszystko musimy razem wymieszać i dusić przez 3 minuty.
Następnie wylewamy wodę i wsypujemy makaron. Patelnię przykrywamy i dusimy tak samo długo, jakbyśmy makaron gotowali. Czasami należy zamieszać składniki.
Zdejmujemy przykrycie i smażymy do momentu odparowania wody. Wówczas potrawa zgęstnieje. Sypiemy na wierzch żółty ser i ponownie kładziemy na górę przykrywkę. Duszenie będzie trwać do momentu roztopienia sera.
Pozostaje podać pyszną zapiekankę posypaną ziołami.