Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka prosto z patelni 

zapiekanka

Czy 20 minut wystarczy, aby przygotować smaczne danie, które może stać się pożywnym obiadem? Jak najbardziej tak, a przykładem jest zapiekanka, ale z patelni. Nie trzeba więc jej piec, a smakować będzie tak samo jak ta z piekarnika 

Składniki: 

  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 400 g mięsa drobiowego 
  • 150 g makaronu 
  • 150 g startego żółtego sera 
  • 1 szklanka wody 
  • połowa papryki czerwonej 
  • połowa pora – potrzebujemy tylko białej części 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • szczypta mielonej ostrej papryki 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Oliwa z oliwek lub olej rozgrzewamy na dużej patelni. Najpierw usmażymy pora pokrojonego w cienkie plasterki. Następnie dodajemy posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę. Warzywa te smażymy przez kilka minut, często mieszając. 

Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy do momentu, aż zmieni kolor. Potem doprawiamy ostrą i słodką papryką, a także solą i pieprzem. Pamiętajmy, aby cały czas mieszać zawartość patelni.

Teraz dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Wszystko musimy razem wymieszać i dusić przez 3 minuty. 

Następnie wylewamy wodę i wsypujemy makaron. Patelnię przykrywamy i dusimy tak samo długo, jakbyśmy makaron gotowali. Czasami należy zamieszać składniki. 

Zdejmujemy przykrycie i smażymy do momentu odparowania wody. Wówczas potrawa zgęstnieje. Sypiemy na wierzch żółty ser i ponownie kładziemy na górę przykrywkę. Duszenie będzie trwać do momentu roztopienia sera. 

Pozostaje podać pyszną zapiekankę posypaną ziołami. 

Powiązane posty