Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa cebulowa z piwem i grzankami

zupa cebulowa

Zupę cebulową najczęściej kojarzymy z kuchnią polską, a tymczasem wywodzi się przecież z Francji. Niezwykle ciekawą pod względem smaku i aromatu wersją jest ta z grzankami i piwem. Miłośnicy zup będą mogli liczyć na wyjątkowo wyrazisty smak. 

Składniki: 

  • 300 gr cebuli 
  • 200 ml ciemnego piwa 
  • 80 ml tłuszczu 
  • opakowanie przypraw do zup francuskich 
  • 1 bagietka 
  • 100 g sera gruyere 
  • 100 g parmezanu 
  • 200 mililitrów wody 
  • tymianek 
  • majeranek 
  • 100 ml śmietany 
  • jeden ząbek czosnku 
  • 4 łyżki cukru 

Sposób przygotowania: 

Cebulę podsmażamy w garnku z rozgrzanym tłuszczem. Powinna zmienić kolor. Potem dodajemy cukier i dalej smażymy, aż się skarmelizuje. 

Następnie dodajemy piwo i gotujemy jeszcze całość przez minutę. 

Potrzebujemy oddzielnej miseczki z 200 ml wody. Dodajemy 100 ml śmietany i mieszamy z zawartością opakowania przyprawy do zupy cebulowej. Potem dodajemy do garnka z piwem. Dorzucamy jeszcze majeranek, tymianek i czosnek. Zupę gotujemy przez kolejne 5 minut, a następnie miksujemy, aby powstała gładka konsystencja. 

Teraz kroimy bagietkę na grubość kromki i zapiekamy w piekarniku na kolory złoty. Potem grzanki układamy na wierzchu zupy i posypujemy serem. 

Następnie pozostaje ją zapiec w piekarniku, który powinien być nagrzany do 200°C. 

Powiązane posty