Zupę cebulową najczęściej kojarzymy z kuchnią polską, a tymczasem wywodzi się przecież z Francji. Niezwykle ciekawą pod względem smaku i aromatu wersją jest ta z grzankami i piwem. Miłośnicy zup będą mogli liczyć na wyjątkowo wyrazisty smak.
Składniki:
- 300 gr cebuli
- 200 ml ciemnego piwa
- 80 ml tłuszczu
- opakowanie przypraw do zup francuskich
- 1 bagietka
- 100 g sera gruyere
- 100 g parmezanu
- 200 mililitrów wody
- tymianek
- majeranek
- 100 ml śmietany
- jeden ząbek czosnku
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażamy w garnku z rozgrzanym tłuszczem. Powinna zmienić kolor. Potem dodajemy cukier i dalej smażymy, aż się skarmelizuje.
Następnie dodajemy piwo i gotujemy jeszcze całość przez minutę.
Potrzebujemy oddzielnej miseczki z 200 ml wody. Dodajemy 100 ml śmietany i mieszamy z zawartością opakowania przyprawy do zupy cebulowej. Potem dodajemy do garnka z piwem. Dorzucamy jeszcze majeranek, tymianek i czosnek. Zupę gotujemy przez kolejne 5 minut, a następnie miksujemy, aby powstała gładka konsystencja.
Teraz kroimy bagietkę na grubość kromki i zapiekamy w piekarniku na kolory złoty. Potem grzanki układamy na wierzchu zupy i posypujemy serem.
Następnie pozostaje ją zapiec w piekarniku, który powinien być nagrzany do 200°C.