Pełen przypraw korzennych syrop piernikowy jest idealnym świątecznym dodatkiem do wielu napojów. Znakomicie wzbogaci aromat herbaty, kawy, słodkich deserów czy gorącej czekolady. Jego zapach kojarzy się z ciepłem Świąt Bożego Narodzenia, a butelka pełna jest najczystszej magii.
Składniki
- Cynamon (2 łyżeczki)
- Goździki (10 sztuk)
- Cukier brązowy (200 g)
- Wanilia (1 laska)
- Imbir świeży (1 łyżeczka)
- Woda (500 ml)
Przygotowanie
Zaczynamy od nalania wody do niewielkiego rondelka. Następnie dodajemy do niego imbir, cynamon oraz goździki. W drugim kroku przygotowujemy laskę wanilii. Przecinamy ją wzdłuż i zdrapujemy ziarenka (najlepiej zrobić to tępą stroną noża). Ziarenka wraz z przekrojoną laską wanilii dodajemy do rondelka.
Teraz nastawiamy palnik i gotujemy całość przez ok. 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy laski wanilii, a płyn przecedzamy przez filtr do kawy lub gazę. Odcedzony syrop ponownie wlewamy do rondelka, dodajemy do niego cukier i gotujemy do momentu jego rozpuszczenia (co jakiś czas mieszamy zawartość rondelka).
Na koniec przelewamy syrop piernikowy do butelki. Po ostudzeniu stanie się idealnym dodatkiem do deserów i gorących napojów.