Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Galareta wieprzowa

Prosty i smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się o każdej porze roku. Galareta wieprzowa jest sycąca i doskonale smakuje schłodzona, przez co Polacy chętnie przygotowują ją w okresie letnim, chociaż popularna jest także w czasie świąt. Pomimo że przygotowanie dania trwa około czterech godzin, to cały proces jest wyjątkowo łatwy.

Składniki:
– Nogi wieprzowe (3 sztuki)
– Golonka wieprzowa (1 ½ kg)
– Pietruszka (2 sztuki)
– Marchewka (2 sztuki)
– Por (zielona część)
– Seler (kawałek)
– Czosnek (1 główka)
– Liść laurowy (3 sztuki)
– Ziele angielskie (1 łyżka ziarenek)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności oczyszczone mięso wkładamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie całość gotujemy pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie myjemy i obieramy wszystkie warzywa, po czym gotujemy wywar przez kolejne 2 godziny.
Następnie wyjmujemy mięso z garnka i przecedzamy wywar. W kolejnym kroku mięso dokładnie obieramy z kości i rwiemy na małe fragmenty, które wrzucamy z powrotem do wywaru. Dodajemy do niego również posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez około 10 minut. Następnie wywar przelewamy do filiżanek lub misek przepłukanych zimną wodą, a po ostudzeniu wstawiamy do lodówki. Galareta wieprzowa jest gotowa do jedzenia po stężeniu.

Powiązane posty