Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Różowe jajka z chrzanem – idealne na Wielkanoc

Różowe faszerowane jajka wielkanocne, screen z YouTube

Prosty przepis na różowe jajka wielkanocne będzie znakomitym pomysłem na przyozdobienie świątecznego stołu. A przy tym zapewni bogactwo smaków! Żaden z domowników nie będzie w stanie oprzeć się temu wyjątkowemu przysmakowi.

Składniki na zalewę

  • Buraki gotowane (2 sztuki)
  • Ocet (100 ml)
  • Sok z buraka (300 ml)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Cukier trzcinowy (1 łyżeczka)
  • Sól (2 łyżeczki)

Składniki na krem chrzanowy

  • Chrzan (2 łyżki)
  • Śmietana 18% (1 łyżka)
  • Świeży koperek (1 łyżka)
  • Pieprz (szczypta)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i zalewamy zimną wodą w niewielkiej miseczce. Następnie przechodzimy do gotowanych buraków, które ścieramy do rondelka na drobnych oczkach tarki. Dolewamy tam również ocet, sok z buraków, a także dodajemy sól, cukier trzcinowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia) i odstawiamy do przestudzenia.

Po kilkunastu minutach przekładamy obrane ze skorupek jajka do szerokiego słoika. Zalewamy je wystudzoną zalewą i wstawiamy do lodówki na min. 20 minut. Im dłużej będą w lodówce, tym intensywniejszy będą miały kolor.

Po upływie tego czasu wyjmujemy słoik z lodówki i wyjmujemy z niego jajka. Osuszamy je delikatnie ręcznikiem papierowym i przecinamy na pół (w poprzek). Żółtka przekładamy do osobnej miski i dodajemy do nich wszystkie składniki na krem chrzanowy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym kremem chrzanowym faszerujemy wgłębienia w jajkach. Następnie składamy połówki jajek. Tak przygotowane jajka wielkanocne możemy przyozdobić dodatkowo gałązkami świeżego kopru.

Powiązane posty